Hoe draag je een mondkapje? 

Even opfrissen: hoe zet je een mondkapje goed op en af? En wat zijn de meest gemaakte blunders? Wijkverpleegkundige Pauline van V&VN laat het zien!

V&VN adviseert nu ook in de wijkverpleging altijd – preventief – een mondkapje te dragen, tenzij er zwaarwegende omstandigheden zijn om het bij die ene cliënt even niet te doen

 

Hoe draag je een mondneusmasker?

  • Desinfecteer je handen minimaal 20 seconden.
  • Pak masker bij de elastieken en plaats masker in één keer om beide oren.
  • Zorg dat het masker goed aansluit, druk de neusklem aan.
  • Houd masker vast aan neusklem, en trek het over je kin.
  • Test het masker door te blazen, en kijk of er niet te veel lucht langs je gezicht lekt.
  • Draag het masker maximaal 3 uur aaneengesloten en raak het niet meer aan.
  • Vervang het masker eerder als het erg nat is.
  • Afzetten: je doet het masker af door beide elastieken vast te pakken, en het masker in éen keer af te doen.
  • Gooi het masker direct in de afvalbak en raak het niet onnodig aan.
  • Pas handhygiëne toe: handen wassen of desinfectie.
  • Pas daarna mag je je gezicht weer aanraken.



CORONA

Zelf besmet: testen en inzet

Het is van groot belang dat zorgmedewerkers zich bij klachten direct laten testen. Zorgmedewerkers (en leraren) hebben voorrang bij coronatests. 

Zorgpersoneel heeft voorrang bij coronatest

Zorgmedewerkers kunnen gebruik maken van een speciaal telefoonnummer: 0800 – 8101 voor het maken van een testafspraak. Alleen medewerkers krijgen voorrang die onmisbaar zijn voor de patiëntenzorg en de continuïteit van de zorg. Kijk op deze beroepenlijst met voorrang testen. Houd je BSN bij de hand en een bewijsstuk om aan te tonen dat je in de zorg werkt (zzp’ers in de zorg of vrijgevestigde zorgprofessionals: houd je kvk-nummer bij de hand; of de AGB-code).

Bij de testlocatie moet je je identiteitsbewijs laten zien en het bewijsstuk waarmee je aantoont dat je in de zorg werkt:

  • een loonstrookje als je in dienst bent bij een zorginstelling;
  • een afschrift van de check op wkkgzzelftest.nl; een zorgovereenkomst of een afschrift van de AGB-code in het AGB-register als je zelfstandige bent of als vrijgevestigde zorgprofessional werkt.

Meer informatie: Zorgmedewerkers voorrang bij coronatest op Rijksoverheid.nl

Algemeen telefoonnummer voor coronatest

Als je niet in de zorg werkt, of geen direct patiëntencontact hebt, dien je gebruik te maken van het algemene telefoonnummer: 0800-1202 (van 8.00-20.00 uur) om een afspraak te maken (houd je BSN-nummer bij de hand). Als je besmet blijkt met het coronavirus, start de GGD een bron- en contactonderzoek. Je kunt ook online een afspraak maken via Rijksoverheid.nl

ZORGMEDEWERKER MET KLACHTEN: BLIJF THUIS

Zorgmedewerkers die last hebben van verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak dienen zich direct te laten testen op het coronavirus. Om te voorkomen dat zij patiënten besmetten, moeten zij thuisblijven totdat de uitslag van de test bekend is. Indien de uitslag van de test positief is, dient de zorgmedewerker 10 dagen in quarantaine te gaan (thuis te blijven). In onderstaande richtlijn van het RIVM staat meer informatie, ook over wat je moet doen als een huisgenoot of ander contact positief getest is op corona of luchtwegklachten heeft.